Frågor och svar

Vanliga frågor & svar

Vi debiterar från den sammanlagda speltiden, två filmrullar med 3,5 minut per rulle debiteras alltså som 7 minuter smalfilm. Minimidebiteringen är 2,5 minut per filmrulle, om en eller fler av filmrullarna är kortare än 2,5 minut per film, så debiteras de som 2,5 minut per film.

 

Speltiden kan variera en hel del beroende på vad det är för filmformat och vad man har valt för hastighet i kameran vid filmningstillfället. Grovt räknat kan man säga att 240 meter är ungefär en timme. För mer exakta beräkningar, se tabellen nedanför, för exempel på antal meter per minut.

 

Dubbel8 film filmat med 16 bilder per sekund har en speltid på 27:20 per 100 meter.

Super8 film filmat med 18 bilder per sekund har en speltid på 21:52 per 100 meter.

16mm film filmat med 18 bilder per sekund har en speltid på 13:40 per 100 meter.

Om inte för din egen skull så för dina barns. Alla optiska filmer åldras och blir allt sämre, färgerna bleks, filmen torkar ut och blir skör. Till slut kanske filmerna förstörs helt! Varje gång du ser på filmoriginalet med en projektor utsätter du det för damm och riskerar nya repor.

Små rullar i storleken av en snusdosa innehåller 15 meter film. I princip alla större rullar har en gradering på sidan av rullen där man lätt kan läsa av filmlängden. Skulle någon filmrulle sakna graderingen kan ni använda tabellen här nedanför för beräkning av filmlängden. Minimidebitering är 15 meter per rulle, även om filmlängden skulle vara kortare, detta pga. allt merarbete som extremt korta filmrullar innebär. Diameter – Filmlängd

7.5 cm – 15 meter film
13 cm – 60 meter film
15 cm – 90 meter film
18 cm – 120 meter film
26 cm – 240 meter film
35 cm – 480 meter film

Längden på de större filmrullarna stämmer inte alltid exakt enligt ovanstående skala, eftersom diametern på mittendelen av rullen kan variera lite.

Är det filmat med Fujis Single8 film så stämmer inte filmlängden på skalorna som finns på filmrullarna, eftersom den filmsorten är mycket tunnare än den ordinarie super8 och dubbel8 filmen. Är det filmat med Fujis Single8 film så kan man lägga till 50% utöver den filmlängd som skalan på filmrullen visar, då stämmer filmlängden ganska exakt.

Så gott som alla gamla filmer är mer eller mindre dammiga. Hur dammiga filmerna är beror på hur gamla de är, det beror på hur många gånger man har kört filmerna igenom en projektor och givetvis på förvaring.

 

Många av våra konkurrenter tar extra betalt för rengöringen, men det känns som en självklarhet för oss att filmerna ska rengöras inför scanningen. Vi ger alla smalfilmer en dubbel rengöring före scanningen eftersom resultatet blir märkbart renare med mindre “svarta prickar och strån” som fladdrar förbi i bild.

 

Hos oss är rengöringen alltid inkluderad i priset. Vi använder endast kemikalier som bedöms vara oskadliga för film av Kodak / Hama

De flesta är förvånade över hur bra bild man kan få. Vi använder den bästa filmscannern för 8mm film som finns tillgänglig, en FlashscanHD.

Vi ger alla filmer en komplett färgkorrigering dels optiskt och digitalt direkt i scannern och dels digitalt i redigeringsprogram med datorer, efter scanningen. I datorn går vi igenom filmerna scen för scen och kan lägga ner mer tid på besvärliga partier, för att få fram så bra kvalitet som möjligt. Vi justerar högdagrar och skuggor separat, färgstick, gamma, osv.

Givetvis kan man aldrig uppnå perfektion, men man kan alltid eftersträva perfektion. Om originalfilmerna är i väldigt dåligt skick så märks det oundvikligen i slutresultatet. Vi har längst erfarenhet i Norden av den här sortens filmscanners, vill ni ha högsta möjliga kvalitet rekommenderar vi scanning till HD-kvalitet med vår FlashscanHD. Antingen till redigeringsbara filer eller till färdiga Blu-ray skivor, eller kanske till både färdiga skivor och redigeringsbara filer? Då kan ni redigera filmerna i lugn och ro utan att stressa med redigeringsprojektet.

Se gärna på kvaliteten på våra provfilmer från smalfilm. Resultatet kan bli fantastiskt bra!

Ja, är det ljudspår på smalfilmen följer ljudet givetvis med digitalt direkt från scannern, i stereo om era 8mm filmer har två ljudspår. Märk gärna upp vilka rullar som har ljud så att vi inte missar att ta med ljudet, det är särkilt viktigt om filmrullen inte har ljudspår i början av filmrullen.

16mm film kan ha antingen ett optiskt eller ett magnetiskt ljudspår. Vi kan överföra ljud från optiska ljudspår, men tyvärr inte från magnetiska ljudspår.

Självklart går det att scanna filmrullar utan ledare. Men om man inte har någon ledare, i slutet eller i början av filmrullen, så kommer man att tappa några sekunder av filmen. Det behövs tyvärr en bit film att ladda scannern med.

 

Vill ni att vi ska skarva på ledare om det saknas (så att ni får med de allra första/sista sekunderna på filmrullen) så kan vi göra det mot en kostnad på 20:- inklusive moms per ledare. I slutet av rullen behövs ungefär en meter ledare, och i början av rullen behövs en halv meter. Vi skarvar endast på ledare på filmerna om man ber om det skriftligen.

Hos oss kommer ljudet aldrig någonsin att tappa synkroniseringen med bilden. Vi levererar alltid perfekt synkroniserade filmer om ljudspåret finns på originalfilmen (samma synkronisering som det är på filmoriginalet). Finns ljudspåret på ett separat kassettband synkroniserar vi ljudet vid ett flertal scener för att hålla kvar synkroniseringen, men lika perfekt läppsynkronisering får man inte med ljud från separata ljudband.

Företag som använder äldre utrustning har problem med synkroniseringen av ljudet, bland det värsta vi har hört är över tio sekunders förskjutning mellan ljud/bild! Så påståendet är inte helt grundlöst. Det är dock ingenting ni behöver tänka på vid överföring hos oss.

Skillnaden ligger i antal bildpunkter. Vanliga DVD-skivor utvecklades som ett steg upp från VHS-kassetterna, och de gav mycket bättre bild än VHS. På den tiden var inte TV-apparaterna så stora, och upplösningen (antal bildpunkter) från en DVD-skiva gav lika bra bild som dåtidens TV-apparater klarade av att återge.

Nu när TV-apparaterna blir allt större krävs högre upplösningar (fler antal bildpunkter) för att få en tillräckligt bra bildkvalitet. Det är här HD bokstavligen kliver in i bilden, med många gånger fler bildpunkter än standard-kvaliteten från förr.

Det kan vara stor skillnad i upplevd bildkvalitet mellan vanlig standard-kvalitet och HD-kvalitet vid filmvisning med en HD-TV. Storleken på TVn är avgörande, en större TV ger tydligare skillnad i bildkvalitet.

All film från DVD-skivor och faktiskt allt som sänds i standard-kvalitet återges sämre av en HD-TV (platt-TVn) än en gammal hederlig “tjock-TV”. Detta är ett faktum p.g.a. de-interlace. I en HD-TV får man inte se alla de bildpunkter som bygger upp bilden i standard-kvalitet eftersom TV-apparaten filtrerar bort massor av den informationen! Man får alltså se lägre upplösning än standard-kvalitet i alla platt-TVn, om man inte använder sig av en bildkälla med en HD-signal.

Vill ni med egna ögon se hur stor skillnaden är i upplösning/bildkvalitet mellan standard-kvalitet och HD-kvalitet har vi provfilmer som visar skillnaden.

Vanlig standard-kvalitet, och DVD-skivor, har 720×576/2=207360 bildpunkter (eftersom det är en interlaced signal delas antalet linjer med faktorn två i detta räkneexempel).

Vi scannar både 8mm film och 16mm film till 1920×1080, vilket ger 2.073.600 bildpunkter, alltså tio gånger så många bildpunkter som standard-kvalitet.

Det är en befogad fråga, eftersom den tidigare allmänna uppfattningen var att redan vid scanning till standard-kvalitet fick med allt från 8mm formaten. Många har testat om det är någon mening att scanna 8mm film till HD och resultatet är enväldigt. Visst lönar det sig med HD-scanning av 8mm film, alla som har jämfört HD-scannad 8mm film mot standard-scannad 8mm film är övertygade om detta.

Bl.a. finns en artikel om det i den tyska tidningen “Smallformat“, en specialtidning för just smalfilmsentusiaster. I nr.5 2008 finns den mycket omfattande och utförliga artikeln om HD-scanning av 8mm film, skriven av Christoph Manz. I sina slutsatser skriver Christoph bl.a. “A transfer of Super 8 film to HD can definetly have its advances. Sharpness and resolution can be noticeably improved over a common SD transfer.

Vill ni med egna ögon se hur stor skillnaden är i upplösning/bildkvalitet mellan standard-kvalitet och HD-kvalitet har vi provfilmer som visar skillnaden. Det ger en mycket tydligare bild av kvalitetsskillnaden än citat från tidningar. En bild säger mer än tusen ord.

Nej, det går tyvärr inte. DVD-spelaren klarar inte av att läsa tillräckligt snabbt och de inre komponenterna klarar inte av högupplöst film. Dessutom har DVD-spelaren inga kontakter som skulle kunna skicka en HD-signal till er HD-TV.

Har ni ingen Blu-ray spelare än så kan vi göra två inspelningar av era filmer. Vi gör en HD-version på Blu-ray skivor (som ni kan lägga undan till den dagen ni köper en Blu-ray spelare) och en standard-version på DVD-skivor som ni kan se på direkt med er vanliga DVD-spelare. Kostnaden för scanningen är en engångskostnad, det enda som tillkommer är priset för de skivor som går åt till inspelningarna.

Vi rekommenderar att ni först beställer överföring av era filmer till Blu-ray, vänta med att köpa Blu-ray spelaren tills ni har fått våra skivor. Ta därefter med er Blu-ray skivorna till butiken och be personalen att få testa skivan i den spelare ni funderar på att köpa. Det är det enklaste sättet att vara helt säker på att spelaren klarar av att spela upp Blu-ray skivorna på ett tillfredställande sätt.

Testa gärna flera olika spelare innan ni bestämmer er för vilken ni ska köpa. Det kan skilja en hel del mellan olika modeller, framförallt i start-tiden (den tid det tar för spelaren att komma igång, innan man får igång filmen). Prova därför alltid att stänga av Blu-ray spelaren och starta upp den “från kallstart”. Äldre modeller är av naturliga skäl långsammare än nyare modeller.

Vill ni tips om en specifik modell, eller ett speciellt märke av Blu-ray spelare? Vi kan tyvärr inte gå in på detaljrekommendationer. Det kommer ut nya modeller i rasande takt och vår rekommendation skulle snabbt bli inaktuell.

Vill man slå två flugor med en smäll kan man köpa en Playstation 3, då får man både en Blu-ray spelare och en kompetent spel-maskin samtidigt.

En Blu-ray skiva förvaras bäst vid +5°C till +30°C, i vanlig kontorsmiljö. Utsätt inte skivorna för överdriven fukt eller mekanisk åverkan. Ta inte på skivans undersida, håll skivan i kanterna eller i det lilla hålet i mitten.

Förvara skivorna mörkt, definitivt borta från direkt solljus och utom små barns räckvidd. Vid felaktig förvaring/hantering kan livslängden förkortas dramatiskt.

Det beror till stor del på vilken Blu-ray skiva man väljer att använda. Billigare Blu-ray skivor håller inte på långa vägar samma kvalitet som de bästa skivorna. Vi använder Verbatims Blu-ray skivor eftersom de anses hålla högre kvalitet än genomsnittet.

Skivorna tål att spelas upp miljontals gånger, så det går inte att nöta ut en skiva genom att spela upp den för många gånger.

De Blu-ray skivor som vi använder i kombination med den senaste tekniken för skapande av menyer som följer Blu-ray standarden ger bra kompabilitet.

 

Vi har en lista med Blu-ray spelare som vi har testat och som vi vet ska klara av att spela upp våra skivor. Raportera gärna in fler modeller så håller vi listan updaterad!

 

  • Dmtech BD-P810
  • LG BD-300
  • LG BD-370
  • Panasonic DMP-BD30
  • Panasonic DMP-BD35
  • Philips BD-P7200
  • Samsung BD-P1000
  • Samsung BD-P1400
  • Samsung BD-P1500
  • Samsung BD-P2500
  • Sharp BD-HP20
  • Sony BDV-S350
  • Sony BDV-IT1000
  • Sony BDP-S300
  • Sony Playstation 3
  •  

Eftersom tillverkarna ibland byter ut komponenter och mjukvara i Blu-ray spelare utan att ändra på modellbeteckningen kan vi inte med 100% säkerhet garantera kompabilitet. Det är framförallt äldre modeller av Blu-ray spelare som kan ha problem med kompabiliteten.

 

Er Blu-ray spelare kan mycket väl klara av våra skivor trots att den inte finns med på ovanstående lista. En lösning på eventuella kompabilitetsfrågor kan vara en ny programvara (firmware) för er Blu-ray spelare. Mer information om firmware hittar ni på http://www.blu-ray.com/firmware/ och i instruktionsboken till er Blu-ray spelare.

Nej, det går tyvärr inte. Blu-ray skivorna är inte tänkta som ett redigeringsbart format utan som ett slutformat. Vill ni kunna redigera era filmer kan vi erbjuda redigeringsbara datafiler på en extern hårddisk.

För att redigera HD-film krävs datorvana och en ganska kraftfull dator. Är ni osäkra på om ni klarar av det rekommenderar vi två inspelningar av filmerna; en inspelning med datafiler på en extern hårddisk som ni kan använda till redigeringen om/när ni får utrustning och tid till det, och en inspelning med färdiga film-skivor som ni kan se på direkt med er Blu-ray spelare.

Här kan ni läsa mer om redigering av HD-film.

Den enda skillnaden är egentligen att en Blu-ray spelare kan spela upp film både i standard-kvalitet och i HD-kvalitet, medans en DVD-spelare bara kan spela upp film i standard-kvalitet. När ni stoppar in Blu-ray skivan i spelaren får ni upp en meny, den fungerar precis som en DVD-spelare (fast med bättre bildkvalitet).

Våra Blu-ray skivor får menyer med samma uppbyggnad och utseende som menyerna till våra DVD-skivor. Det är rörliga film-klipp i knapparna i menyn, vi skriver in text i menyerna, osv. Från menyn kan man välja att se en valfri film eller hela skivan från början till slut. Filmer längre än 5 minuter får undermenyer med kapitelindelning med 5 minuters intervaller.

Vill ni läsa mer om menyerna, och kanske se hur menyerna ser ut?

Läs mer om menyer med rörliga filmer.

En vanlig DVD-spelare använder en röd laserstråle för att läsa informationen från skivan. Eftersom informationen på en Blu-ray skiva ligger mycket tätare räcker den röda laserns våglängd inte till, så man använder en laserstråle med kortare våglängd.

Blu-ray-teknikens kortare våglängd gör att lasern inte längre består av rött ljus, den får en blå-lila färgton på grund av våglängden. Därav namnet Blu-ray (blå-stråle på engelska).

Undersidan på en Blu-ray skiva är blank och reflekterar laserstrålen som läser skivan vid uppspelning. Vid inspelning av skivan smälter man skivan punktvis för att få en följd av reflektioner och icke reflektioner, dessa motsvarar datorns 1:or och 0:or. Det är en laserstråle som “bränner” skivan punktvis, därav namnet ”att bränna” en skiva.

En DVD-skiva förvaras bäst vid +5°C till +30°C, i vanlig kontorsmiljö. Utsätt inte skivorna för överdriven fukt eller mekanisk åverkan. Ta inte på skivans undersida, håll skivan i kanterna eller i det lilla hålet i mitten. Förvara skivorna mörkt och definitivt inte i direkt solljus eller inom små barns räckvidd. Vid felaktig förvaring/hantering kan livslängden förkortas dramatiskt.

Det beror till stor del på vilken DVD-skivan man väljer att använda. Billigare DVD-skivor håller inte på långa vägar samma kvalitet som de bästa skivorna. Vi använder DVD-skivor med guld/silver lager och extra Hard Coat, det är de allra bästa arkivbeständiga DVD-skivorna som finns. Här kan ni läsa mer om våra arkivbeständiga DVD-skivor.

Skivorna tål att spelas upp över tio miljoner gånger, så det går inte att nöta ut en skiva genom att spela upp den för många gånger.

 

Hur länge skivorna håller beror på förvaringen och på vilken kvalitet det är på skivorna, man får vad man betalar för. De DVD-skivor som vi använder är arkivbeständiga och håller enligt tillverkarens beräkningar, under rätt omständigheter, i 100 år!

 

Eftersom en kopia av en DVD håller exakt samma bildkvalitet som originalet är det bara att kopiera om skivan i god tid till nya databärare när det är dags. På så sätt kan man förlänga livslängden på skivorna i oändlighet!

 

En säkerhetskopia som förvaras mörkt och inte används alls är den bästa “livförsäkringen”, samt att kopiera om materialet till nya medier, utan kvalitetsförlust, när dessa blir standardiserade. Om 30 år finns det troligen ännu bättre databärare än DVD-skivor, och då är det bara att kopiera DVD-skivorna till den nya standarden som har kommit.

De DVD-skivor som vi använder i kombination med den senaste tekniken för skapande av menyer som följer DVD standarden ger mycket bra resultat. Långt över 99 % av alla existerande DVD spelare klarar av våra skivor. En del använder sig av billigare skivor med sämre kompabilitet, men vi på Uppsala Bildteknik AB sätter kvaliteten främst.

De fåtal spelare som har problem med våra skivor är väldigt gamla och/eller i den absolut lägsta pris och kvalitetsklassen.

Det finns en internationell hemsida (på engelska) som kan ge svar på kompabilitetsfrågor om specifika DVD spelare, http://www.videohelp.com/dvdplayers.

Vi använder DVD-R skivor som standard, vill ni ha DVD+R skivor är det bara att ange det vid beställningen.

Färdiga ”film DVD-skivor” är inte tänkta som ett redigeringsbart format, utan som ett slutformat. Vill ni kunna redigera Era filmer kan vi erbjuda redigeringsbara datafiler på DVD-skivor eller miniDV band.

För att redigera filmerna krävs datorvana och rätt utrustning. Är ni osäkra på om ni klarar av det rekommenderar vi två inspelningar av filmerna: en inspelning med data-DVD-skivor som ni kan använda till redigeringen om/när ni får utrustning och tid till det, och en inspelning med färdiga film-DVD-skivor som ni kan se på direkt med er DVD spelare.

Redigeringsbara datafiler kan inte spelas upp av fristående DVD spelare, endast av datorer.

Det är skillnad på komprimeringen mellan AVI filer och mpeg2 filer, på vilken codec som har använts till filen. En snabb och förenklad förklaring:

  • AVI-filer ger bäst bildkvalitet och kan hanteras av alla redigeringsprogram. Lite dyrare eftersom det går åt fler DVD-skivor (och mer arbetstid). AVI filer är det bästa alternativet och kan redigeras av alla redigeringsprogram, t.ex. Windows Moviemaker som finns i alla datorer med Windows XP eller Vista som operativsystem.

  • Mpeg2-filer ger lite lägre kvalitet på slutresultatet och kan hanteras av många redigeringsprogram men inte alla, t.ex. inte Windows Moviemaker. Ni måste alltså köpa ett redigeringsprogram för att kunna redigera i mpeg2 filer. Lite billigare än AVI filer eftersom det går åt färre antal DVD-skivor.

  • MiniDV-band är samma filformat som AVI filer, fast på en annan databärare (magnetband istället för DVD-skivor). Det krävs en miniDV kamera och firewire för att kopiera över filmen till datorn. Man får inte alla filmer lika överskådligt separerade i olika filer som man får med AVI filer. Lite billigare än AVI filer.

En snabb och förenklad förklaring:

Eftersom videofilm har en klarare och lugnare bild kan man få jättebra bildkvalitet även om man spelar in 90 minuter per DVD-skiva. Smalfilm är ”rörligare”, eftersom det är filmkorn över hela bilden som ändras ruta-för-ruta. För att få bästa bildkvalitet med smalfilm (med filmkorn) spelar vi in 60 minuter per DVD-skivan eftersom filmkornen kräver mer bandbredd i codecen.

Det är skillnad på komprimeringen av filmerna, på en DVD med 90 minuter är innehållet mer komprimerat för att få in mer på DVD-skivan. Mpeg2 codecen (som är den som används av DVD-standarden) är uppbyggd på bl.a. skillnader mellan bildrutorna. Endast en del av alla bildrutor i en DVD-film är individuellt komprimerad, den största delen är komprimerad i förhållande till föregående eller kommande bildrutor.

Smalfilm består av filmkorn, varje filmruta har ett individuellt kornmönster. Så varje ruta av smalfilmen innehåller massor med rörelse som måste komprimeras, en helt ny bild (jämfört med föregående bilds kornmönster) med ny information och detaljer som stjäl utrymme för codecen. Därför har vi valt att endast använda den högsta möjliga bithastigheten inom DVD-standarden, för att få så hög bildkvalitet som möjligt vid överföring av 8mm filmer.

Eftersom en videofilm har en renare bild är den är i regel mer lättkomprimerad (i relation till 8mm film). Dessutom är videofilmer ofta inspelade på 90 minuters band (t.ex. Video8, Hi8), därför har vi valt 90 minuter till vår videostandard. Man får in en hel kassett per DVD-skiva och kan fortfarande hålla en hög bildkvalitet tack vare möjligheten att komprimera innehållet på ett effektivt sätt med bibehållen kvalitet.

Köpta “riktiga” filmer är filmade med 35mm film och långt bättre bildkvalitet än gamla 8mm smalfilmer (eller videokamera filmer) och kan komprimeras mer effektivt med bibehållen bildkvalitet. Köpta DVD-skivor använder i princip aldrig maximal bitrate, det behövs inte när grundmaterialet är “rent och snyggt” och lättkomprimerat.

Köpta DVD-skivor är inte brända vid inspelningen, utan pressade. När man pressar en DVD-skiva så kan man lägga in information i flera lager på skivan, därför ryms det mer per skiva. Det finns visserligen DVD brännare och DVD-skivor som kan brännas i 2 lager, men de har sämre kompabilitet och hållbarheten är inte testad fullt ut.

Eftersom kvalitet, kompabilitet och hållbarhet är viktigast för oss använder vi endast de bästa DVD-skivorna med ett lager information.

Undersidan på en DVD är blank och reflekterar den laserstråle som läser skivan vid uppspelning. Vid inspelning av skivan smälter man skivan punktvis för att få en följd av reflektioner och icke reflektioner, dessa motsvarar datorns 1:or och 0:or. Det är en laserstråle som “bränner” skivan punktvis, därav namnet ”att bränna” en skiva.

Vi kan digitalisera så gott som alla förekommande videokameraformat, såsom Video8, Hi8, VHS-C, S-VHS, S-VHS-C, Video2000, Betamax, DVCam, MiniDV, MicroMV, HDV, AVCHD, osv. Vi kan konvertera NTSC inspelningar från både VHS och Video8/Hi8 och även ta emot VHS band från övriga delar av världen.Vidare kan vi digitalisera ljud från t.ex. rullband, vinylskivor och kassettband.

När kassetten fortfarande är nyinspelad och mår bra, har inspelningen en stark videosignal. Men videosignalen är inspelad på ett magnetband och kommer att sakta bli allt sämre med tiden. Till slut blir bilden ostabil och försämras, för att till slut bli omöjligt att spela upp överhuvudtaget. Det är bara en fråga om tid.

 

Överför Ni filmerna till DVD skivor så har Ni stoppat åldrandet och försämringen, en DVD skiva håller samma bildkvalitet i evigheter. Vi använder arkivbeständiga DVD skivor med guld/silver lager och extra Hard Coat.

Priset är per påbörjad halvtimme.

0 – 30 min. = 1 halvtimme

30 – 60 min. = 2 halvtimmar

60 – 90 min. = 3 halvtimmar

180 min = 6 halvtimmar, osv.

45 minuter debiteras som 2 halvtimmar. Det beror lite på hur mycket det är över “halvtimmen”, vi tar självklart inte betalt för tre halvtimmar vid t.ex. 62 minuter film.

Vi har flerårig erfarenhet av digital bildbehandling vilket borgar för hög kvalitet – rakt igenom. Det digitaliserade kan i många fall se bättre ut än vad de gamla magnetbanden gjorde. VHS och alla videokameraformat är analoga inspelningar som körs genom en DA–processor (Digital-Analog signalomvandlare) för att få fram en digital bild/ljud sekvens.

I samband med digitaliseringen körs signalen igenom avancerade 3D brusreduceringsfilter som “städar upp” stabiliserar med s.k. LTBC kretsar för en stabil och ren signal till signalomvandlaren.

 

Därefter redigerar vi filmerna med våra datorer för att lägga in rubriker mm. Sedan spelar vi in filmen på en DVD skiva av högsta kvalitet. Vi anpassar komprimeringen till varje DVD-skiva individuellt, eftersom det ger mycket bättre bildkvalitet jämfört med material komprimerat i realtid. DV och Digital 8 är digitala, dessvärre sker inspelningen på magnetband och håller inte lika länge som en DVD skiva.

 Överför videofilmerna till DVD skivor innan de förstörs av tidens tand.

För att redigera filmerna krävs datorvana och rätt utrustning. Är ni osäkra på om ni klarar av det rekommenderar vi två inspelningar av filmerna: en inspelning med data-DVD-skivor som ni kan använda till redigeringen om/när ni får utrustning och tid till det, och en inspelning med färdiga film-DVD-skivor som ni kan se på direkt med er DVD spelare.

Redigeringsbara datafiler kan inte spelas upp av fristående DVD spelare, endast av datorer.

Det är för att priset är uppdelat i två delar, överföringen av filmerna till våra datorer och inspelning av filmerna på kundens val av medium och filformat. Priset för överföringen av filmerna är en engångskostnad, det som tillkommer för fler inspelningar/filformat är priset för de DVD skivor som går åt till inspelningen.

 

Kopior av våra film-DVD skivor erbjuder vi till ett nedsatt pris per skiva.

Det som krävs är att ett plugin program som heter “Flash Player” finns installerat, den finns redan som standard i de allra flesta webbläsare idag. Om ni har en för gammal version av Flash Player kan den behöva updateras. Om datorn är väldigt gammal, och har låg prestanda, kan filmerna eventuellt hacka vid uppspelning.

Överför Ni filmerna till DVD skivor så har Ni stoppat åldrandet och försämringen, en DVD skiva håller samma bildkvalitet i evigheter. Vi använder arkivbeständiga DVD skivor med guld/silver lager och extra Hard Coat.

Läs mer om leveranstid här. Vi gör allt för att ni ska få era produkter så fort som möjligt!

Vanligtvis skickar vi filmerna mot postförskott, det är det smidigaste sättet att säkerställa trygga leveranser och få betalningen löst på samma gång.

Vill ni istället betala mot faktura går det givetvis bra. I så fall skickar vi en faktura via e-mail när allt är klart, beställningen skickas när fakturan är betald. Det tar lite längre tid att få sina filmer mot faktura, kontakta oss för fakturering.

Filmerna bör skickas i sina fodral för att skydda filmrullarna under transporten och för att hålla filmerna så rena som möjligt. Vadderade kuvert fungerar alldeles utmärkt att skicka filmer i. Vill ni ha extra säkerhet kan ni välja att skicka kuverten som Rekommenderade brev, dessa går med värdeposten och får en varsammare hantering än den vanliga brevposten.

Ska ni skicka era filmer i en kartong (vilket är det bästa alternativet) rekommenderar vi Schenker till transporten, de har lägre priser än Posten och har utmärkt service. Läs mer om hur ni gör för att anlita Schenker på www.privatpaket.se

Vi debiterar endast vad Posten debiterar och tar inte extra betalt för emballage eller liknande. För exakta priser och bestämmelser hänvisar vi till www.posten.se

 

Prislistor

Vänligen notera att priset för överföringen är tvådelat, dels digitalisering av materialet och dels kostnad för valt media. Pris för våra hårddiskar hittar ni här.